• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/halilakpinar
  • https://api.whatsapp.com/send?phone=05056611119
  • https://www.twitter.com/halilakpinar
  • https://www.instagram.com/halilakpinar1453
  • https://www.youtube.com/channel/UCz-evvQhDvbJLw5bg_A8P1Q
Üyelik Girişi
MUHTEVA
Site Haritası

Custom Search

Bankanın Verdiği Promosyonu Almak Caiz Mi?

Bankanın Verdiği Promosyonu Almak Caiz Mi?

Bankaların verdiği promosyonu almak cazi mi? Devlet memurlarının merak ettiği bu sorunun cevabını Mehmet Talu Hocaefendi verdi.
Bankanın Verdiği Promosyonu Almak Caiz Mi?
02 Haziran 2014 Pazartesi 12:15

“Bankanın verdiği bu promosyon paraların alınması caiz değildir. Çünkü bu paralar hediye değil, faizdir. Maaşların banka üzerinden çalışanlara verilmesi anlaşması karşılığında verilen bir fazlalık olduğu için faizdir. Yani aslında bupromosyon, kurumun bankaya yatırdığı çalışan maaşlarının faizi olmaktadır.”

Öncelikle şunu belirtelim ki gün geçtikçe ve konuyla alakalı sorular çeşitlendikçe, verilen fetvayı ve meseleyi tekrar gözden geçirme ihtiyacı ortaya çıkmaktadır.

Günümüzde irili ufaklı birçok resmi ve özel kurumlar çalışanlarına maaşlarını bankalar aracılığıyla ödemektedir. Zaten belli bir sayıda çalışanı olan kurumların maaşlarını elden ödemeleri yasal olarak mümkün olmamaktadır.

İşte bu mesele birçok kimsenin ortak problemi olmaya başlamıştır. Biz de bu nedenle meseleyi daha detaylı gözden geçirme ihtiyacı duyduk. Çeşitli fikir ve görüş alışverişinde bulunarak meseleyi yeniden değerlendirdik:

   Bu mesele, bir yönüyle zorunlu tasarruf (nema) ve KEY kesintilerine benzemektedir.

Kurum çalışanına vereceği maaşı yasal veya çalışanının eline daha fazla para geçebilmesi gibi çeşitli nedenlerle bankalar aracılığıyla vermektedir. Diyelim ki kurumun beş yüz çalışanı var. Bu kadar kişinin maaşı epey bir yekun tutacağı için bu toplu para bankalar için fon kaynağı manasına gelmektedir. Dolayısıyla kurumun bu maaşları kendi hesaplarına yatırmaları için bankalar arasında bir rekabet meydana gelmektedir. Bu rekabetin sonucu da bankalar çeşitli teklifler sunmaktadır. Yatırılan paraya karşılık bir fazlalık promosyon adıyla verilmektedir.

İşte bu promosyon banka ile kurum arasında bir anlaşma ve pazarlığa dayalı olduğu için faizdir. Burada bir şüphe yoktur.

   Mesele bu noktadan sonra ortaya çıkmaktadır:

   Çalışan yani maaşını alan kimse bu meselenin neresindedir? O halde şu soruların cevaplanması gerekmektedir:

Kurum maaşını bankaya yatırmak ve karşılığında daha fazla bir para almasını sağlamak için çalışanınla pazarlık ve anlaşma yapmış mıdır? Yani kişi bizzat bu anlaşmaya taraf olmuş mudur?

Kişi bu anlaşmaya taraf olmasa da rıza göstermemeye hakkı var mıdır? Yani kişi isterse bu anlaşma dışında kalabilir mi? Diğerleri kendi rızalarıyla bankadan promosyonlu maaş çekebilirken kişinin kendi rızasıyla maaşını normal olarak almaya hakkı var mıdır?

Eğer kurum çalışanlarına böyle bir irade göstermelerine müsaade etmiyor ve ayrı davranmalarına imkân vermiyorsa, bu halde kişi bu anlaşmanın bir tarafı olmamaktadır. Dolayısıyla ortaya çıkan promosyon, (faiz) fazlalıkta kişinin bir müdahalesi bulunmamaktadır.

Yani kurum çalışanına sormadan, rızasını almadan hareket etmekte, yine kendi belirlediği, bölüştürdüğü bir fazlalığı çalışanına maaşına ek olarak vermektedir.

O halde kurum ile banka arasında bu fazlalık faiz iken, çalışan için faiz olmaz. Çünkü faiz bir akdin, anlaşmanın içinde yer alır. Kişi ile çalıştığı kurum arasında böyle bir anlaşma söz konusu değildir.

   Kişi için bu promosyon bir faiz olmadığı için alabilir ve dilediği şekilde tasarruf edebilir.
Fakat şunu da belirtelim ki, bu fazla ödemelere ihtiyaç duymayan kardeşlerimizin bunu kullanmayıp fakir kimselere ve yardım kuruluşlarına vermeleri daha münasiptir. Çünkü bu ödemelerin tek nemalandırma kaynağı, faizdir. Bu durumda bu fazlalıklar kesin olarak faiz olmasa da faiz şüphesi taşımaktadır.

En doğrusunu Allah Teala bilir.

İhvanlar.net

ÖĞ-DER OLARAK BAĞIŞLARINIZI BEKLİYORUZ. BAĞIŞLARINIZ ÖĞRENCİLERİMİZE BURS OLARAK VE HİZMETLERİMİZDE KULLANILMAKTADIR.

TURKIYE FINANS KATILIM BANKASI A.S.
IBAN No TR97 0020 6000 1201 6793 1600 01
TÜRKİYE FİNANS KATILIM BANKASI 
DENİZLİ ŞUBESİ 
ÖĞ-DER


Yorumlar - Yorum Yaz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi40
Bugün Toplam368
Toplam Ziyaret3773733
VİDEOLAR
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar34.413134.5510
Euro36.357136.5028
Takvim