DEDE KORKUT HİKÂYELERİ
Kitabın asıl adı “Kitab-ı Dede Korkut Alâ Lisan-ı Taife-i Oğuzan” dır. Anlamı Oğuzların Diliyle Dede Korkut Kitabı’dır. Kitap on iki destansı hikaye ve bir mukaddimeden oluşmuştur.
Hikayeler Kuzeydoğu Anadolu dolaylarındaki Müslüman Oğuzların hayatını anlatır. Fakat destanlar İslamiyet öncesi dönemden de izler taşımaktadır. Bu yüzden destanların oluşmasının daha erken evrelerde olduğu tahmin edilmektedir. Kitapta, Salur Kazan ve Bayındır Han gibi kahramanların, mekanın ve zamanın ortak oluşuyla ve her hikayede Dede Kokut’un ortaya çıkışıyla on iki hikaye birbirine bağlanır. Bugün elimizdeki iki nüshanın Akkoyunlu Devleti’nin çökmeye başladığı dönemlerde yazıya geçirildiği tahmin edilmektedir. Nüshalardan biri tamdır ve Almanya Dresten Kitaplığı’nda bulunmaktadır. Altı hikayenin bulunduğu eksik bir nüsha ise Vatikan’dadır.
Nüshalar üzerine ilk incelemeyi Alman Türkiyatçı Fr. Von Diez Tepegöz Destanı’nı Almanca’ya çevirerek yapmıştır. Kilisli Rıfat (1916, eski yazı ile), Orhan Şaik Gökyay (1938) ve Muharrem Ergin (1958) de kitabı yurdumuzda yayınlamışlardır.
Dede Korkut’un Soyu:
Dede Korkut’un soyu hakkında kesin bir bilgi elde edilememekle birlikte, mukaddimede Bayat Boyu’ndan olduğu geçiyor. Ayrıca bazı kaynaklar Kara Hoca’nın oğlu olduğunu söylemektedir. Ebulgazi de Kayı boyundan olduğunu yazmıştır. Karmış Han’ın oğlu demiştir. Bazı rivayetler İshak Peygamberin soyundan olduğunu söyler. Bir başka rivayete göre de Hıristiyan Aziz Kirkor’dur.
Dede Korkut’un Kişiliği:
Dede Korkut’un destanların ilk anlatıcısı olduğu tahmin edilmektedir. Hikayelerde veli bir kişi olarak ortaya çıkar. Oğuzlar önemli meseleleri ona danışırlar. Keramet sahibi olduğuna inanılır. Gelecekten haberler verdiği söylenir. Ozan ve kamdır. Kopuz çalıp, hikmetli sözler söyler. Kopuzuna da kendine duyulduğu gibi saygı duyulur.Oğuzname’de, Dede Korkut’un 295 yıl yaşadığı ve Hz. Muhammed’e elçi olarak gönderildiği anlatılmaktadır. Oğuz Han’a vezirlik yapmış olduğu da düşünülmektedir.
Korkut kelimesinin “kork-” fiil kökünden türemiş olma ihtimalinin yanı sıra Arapça kökenli olup elçi manasına gelmesi de mümkündür. Her iki ihtimalde de “Korkut” kelimesinin bir lakap, bir unvan olduğu görülmektedir. “Dede” kelimesinin ise ecdat manasında kullanıldığı tahmin edilmektedir. Fakat destanlarda daha çok halk arasında büyük hürmet ve kutsallık kazanmış halk bilgini anlamında kullanılmıştır.
Dede Korkut’un gerçek ismi, hayatı, yaşadığı çağ ve coğrafyayı kesin olarak aydınlatmak eldeki kaynaklar ve rivayet ile mümkün değildir. Destanlardan çıkarılabildiği kadarıyla ise Dede Korkut’un kişiliği iki şekildedir: 1- Kutsal Kişiliği, 2- Bilge Kişiliği. Başka kaynaklarda devlet adamı kişiliğinin de bulunduğu belirtilmektedir. Dede Korkut'un çok kişilikli olarak karşımıza çıkması farklı zaman, hatta farklı mekanda yaşamış benzer şahsiyetlerin destanlarda tek isim altında toplanmış olabileceğini düşündürüyor fakat bu kişiliklerin halkın eklentisi olma ihtimali de vardır
Dede Korkut’un Kutsal Kişiliği:
Destanlarda Dede Korkut kerâmet sahibi biridir. Doğa üstü bir manevi güce sahiptir. Destanlarda şu gibi kerametleri görülmüştür;
1- Gelecekten Haber Verme: “Korkut Ata söyledi: Ahir zamanda hanlık tekrar Kayı’ya geçecek. Kimse ellerinden alamayacak, ahir zaman olup kıyamet kopuncaya kadar.” (Mukaddime)
Destanda geçen örnekte de belirtildiği gibi Dede Korkut gelecekten haberler verirdi. Bu haberleri geçmişte yaşadığı deneyimlere dayanarak söylerdi.
2- Halkın Onun Sözünü Tutması: “ Korkut Ata Oğuz kavminin müşkülünü hallederdi. Her ne iş olsa Korkut Ata’ya danışmadan yapmazlardı. Her ne ki buyursa kabul ederlerdi. Sözünü tutup tamam ederlerdi.” (Mukaddime)
Hanlardan çobana kadar herkes onun sözüne güvenirdi, ona danışırlardı.
3- Duasının Allah Katında Kabul Olması: “… Ne derse olurdu. Gaipten haber söylerdi. Hak Taâla onun gönlüne ilham ederdi.” (Mukaddime)
“… Dede Korkut dedi: (Kılıç) Çalarsan elin kurusun dedi. Hak Taâla’nın emri ile Deli Karçar’ın eli yukarıda asılı kaldı. Zira Dede Korkut keramet sahibi idi, dileği kabul olundu.” (Kam Püre’nin Oğlu Bamsı Beyrek Destanı)
Birinci örnekte geçen “Ne derse olurdu.” cümlesi hem halkın onun sözünü dinlediği hem de duasının kabul edildiği anlamındadır. İkinci örnekte de duasının kabul olduğu belirtilmiştir.
Dede Korkut’taki bu kerametlerin iki kaynaktan gelmiş olabileceği düşünülmektedir;
1- İslam Tasavvufu
2- Şamanist İnanç
Dede Korkut’un destanlarda İslam tasavvufuna uymayan davranışları bu ihtimali zayıflatıyor. Mutasavvıflardaki kamil insan olma hedefi, çile çekme, dergah… gibi unsurlar Dede Korkut’ta görülmüyor. Ermişlerinkine benzeyen olağan üstü olaylar yaşaması da yazıya geçirilene kadar uğramış olduğu değişiklikler olabilir, çünkü Türklerin İslam'ı henüz kabul ettiği ve değişim içerisinde olduğu 15-16. yy.larda yazıya geçirilmiştir.
Dede Korkut’un kutsal kişiliğinin şamanist yaşantıdan gelmiş olabileceğini kabul edebiliriz. Ozan oluşu şamanistlerin özelliğini hatırlatmaktadır. Ayrıca kerametlerini gizlememesi de kutsal kişiliğinin şaman inancından geldiğini güçlendirmektedir.
Dede Korkut’un Bilge Kişiliği:
Dede Korkut sıradan insanlardan, devlet adamlarına kadar herkesin saydığı ve danıştığı bilgedir, öğüt vericidir. Bilgeliği eğitici, öğretici ve tenkit edicidir. Onun bu kişiliği tarih ve toplum yaşantısından gelmektedir. Geçmiş alplerin başından geçen olayları anlatır ve öğüt verir.
Destanlar:
Kitapta daha önce de belirttiğimiz gibi on iki tane destan vardır. Bu destanların her biri bir boy için söylenilmiştir. Bu destanlarda boyların hanlarının başından geçen olaylar, ad koyma, canavarlarla savaşma gibi bölümler yer almaktadır.
Hikayelerin dili oldukça sadedir. 15.-16. yy.da yazıya geçirildiği halde arı bir Türkçe’ye sahiptir. Az miktarda Arapça kökenli kelime de vardır. Orhan Şaik Gökyay ve Muharrem Ergin’in Latin harfleri ile yayınladıkları kitaplar ilköğretim öğrencilerinin anlayabileceği kadar sade ve basit cümle yapısına sahiptir. Hikayeler çoğunlukla manzum ve ahenkli bir şekilde anlatılır. Manzumların bir kısmı kafiyeli olmasa da kulağa hoş gelen bir söyleyiş tarzı vardır. Kitapta yaklaşık 8.000 tane farklı sözcük ve deyim geçer. Cümleler kısa ve yalındır.
Destanların Genel İç Yapısı:
Destanlar olağan üstü olayların yoğunluğundan sıyrılmış ve günlük, sade olaylar da konu olmuştur. Destan niteliğine tüm Oğuzlar'ı etkilemesiyle ulaşmıştır. Hikayeler basit görünen olaylarla başlamış ama tüm Oğuzlar'ın etkilenmesiyle sonuçlanmıştır.
Hikayelerde dersler verilmiş, halk bilgilendirilmek istenmiştir. Destanlaşmış tarih olayları anlatılmıştır. Oğuzların dini inançları belirtilmiştir, örneğin Alpler kafirlerle savaşa gitmeden evvel arı sudan abdest alıp, iki rekat namaz kıldıkları belirtilmiştir. Halkın iktisadi durumu da anlatılmıştır. Oğuzların daha çok hayvancılıkla geçindiği neredeyse her hikayede görülmektedir. Yalnız, Oğuzlar’da üstünlük zenginlikle, mal mülkle olmaz. Oğuzlar’da üstülük yiğitlikle olur. Erkek gençlerin isim alabilmesi için bir yiğitlik göstermesi gerekir.
Yiğitlik gösteren delikanlıya Dede Korkut isim verir. Verdiği isimler genellikle delikanlının gösterdiği yiğitlikle alakalıdır. Mesala Boğaç Han’a “Boğaç” ismi boğayı boğduğu için verilmiştir. Oğuzlar işlerini kendileri yapamazsa küçük düşerler. Üstünlüklerini kaybetmemek için yardım kabul etmezler. Kazan Han’ın hikayesinde de böyle olmuş, Kazan Han çobanı, yardımını engellemek için, ağaca bağlamıştır.
Hikayelerde kadın da söz sahibidir. Kadın da hanlık edebilir. Kadın evlenirken güçlü, yiğit birini arar. Gerektiğinde kadın da savaşır fakat kadının savaşması erkeği küçük düşürür.
Destanlarda yoğunlukla ideal Oğuz Alp'inin nasıl olması gerektiği anlatılıyorsa da Alplerin başına gelen olaylardan herkese pay düşüyor. Büyüklüğün ve güçlülüğün erdem ve hünere bağlı olduğu her fırsatta belirtilmiş. Düşmana karşı savaşmak da yiğitliğin, büyüklüğün göstergesidir. Verilen dersler bu kadarla da kalmıyor. Bunların bir kısmı doğrudan devlete ve yöneticilere bir kısmı da millete verilmek istenen derslerdir
1- Devlete Verilen Öğütler: Destanlarda genel bir ilke şeklinde Oğuz birliğini devam ettirme fikri işlenmiştir. Bu birliği devam ettirebilmek için devlete ve devlet adamlarına;
- Ekonomik güce sahip olma,
- Hüner ve erdem sahibi olma,
- Buyruk olmanın gereği anlatılmıştır.
- Destanlarda vurgulanan bu unsurlar sanırız dünya döndüğü sürece devam edecektir.
Ayrıca Alplere de şöyle öğütler veriliyor;
- Ok atmada ve
yay çekmede hünerli olmak
- Düşman ile
savaşta üstün gelmek
- Ülkesine
sahip çıkmak
- Zengin ve
eli açık olmak (Aç doyurmak, yoksul donatmak‘ şeklinde geçen halka karşı
merhametli ve cömert olmak)
- Soylu olmak
ve soyunu küçük düşürmemek.
Halka Verilen Öğütler;
Destanlarda halka Alpler kadar yer verilmese de. hem çoban gibi kahramanlarla hem de örnek Alplerle halka da bir takım dersler verilmiş;
- Devlete
sadık olmak
-
Misafirperver olmak
- Dedikodu
yapmamak
- Dürüst olmak
- Korkak
olmamak
- Çocuğunu iyi
yetiştirmek
- Üstüne düşen
görevi yerine getirmek
- Eşine sadık
olmak
- Ana babaya
hürmet etmek ...
Bazı öğütler de var ki, pek çoğu atasözleri
gibi kalıplaşmıştır;
- Ecel vakti
ermeyince can çıkmaz.
- Çıkan can
geri gelmez.
- Yığılı malın
mülkün olsa da nasibinden fazlasını yiyemezsin.
- Kara eşek başına gem vursan katır olmaz, hizmetçiye elbise giydirsen hanım olmaz.
Ve bunlar gibi pek çoğu doğrudan olarak mukaddimede verilmiş. Bir o kadar da hikayelerin mânzum ve secîli kısımlarında mevcuttur.
Destanlarda Yer Alan Eski Türk Gelenekleri
Ad Koyma: Oğuz Türklerinde bir gencin ad alabilmesi için bir
yiğitlik göstermesi gerekiyordu. Bu yiğitliği gösterdikten sonra Dede Korkut'u
çağırırlardı. Dede Korkut da dua edip gence yiğitliğiyle alakalı bir isim
verirdi; "... Bunun adı boz aygırlı Bamsı Beyrek olsun, adını ben verdim
yaşını Allah versin."
Toy etme (
Toplantı yapıp karar verme): Oğuzlar mühim
konularda karar vermek için toplantı yaparlardı; Kudretli Oğuz beylerini hep
çağırdılar evlerine getirdiler. Ağır misafirlik eylediler.
Düğün: Halen devam eden bir geleneğimiz olan düğünlerde ziyafet
verilir şenlik yapılırdı.
Kız İsteme: Kız babasından veya abisinden istenirdi. Kız istemeğe
büyük ve saygın kişiler giderdi. Dede Korkut Deli Karçar'dan kız kardeşini
Bamsı Beyrek'e şöyle istemiştir; "Tanrını buyruğu ile peygamberin kavli
ile aydan arı, güneşten güzel kız kardeşin Banu Çiçek'i Bamsı Beyrek'e istmeğe
gelmişim."
Başlık Alma: Kız vermeye karşılık kızın ailesi başlık isterlerdi.
Kitapta kız kardeşini vermek istemediği için aşırı miktarda başlık isteyen Deli
Karçar anlatılmıştır. “Deli Karçar der: Dede, kız kardeşim yoluna ben ne
istersem verir misin? Dede der: Verelim dedi, görelim ne istersin? Deli Karçar
der: Bin erkek deve getirin dişi deve görmemiş olsun, bin de aygır getirin ki
hiç kısrakla çiftleşmemiş olsun, bin de koyun görmemiş koç getirin, bin de pire
getirin bana dedi. Eğer bu dediğim şeyleri getirirseniz pek ala veririm.”
Sövüş Etme: Misafir İçin Hayvan Kesme. Oğuzlar bir misafir geldiği
zaman onun için bir hayvan kesip ikram ederlerdi.
Düş Yorma: Rüyalarında gördükleri garip durumları Dede Korkut'a
yorumlatıp mana çıkarırlardı.
DEDE KORKUT
Büyük Türk destan bilgesi
Dede Korkut'un kişiliği üzerinde bilgilerimiz yetersiz kalıyor. Korkut-Ata
adıyla da tanınan Dede Korkut, söylentilere göre Oğuzların Bayat Boyundan Kara
Hoca’nın oğludur.
Onun, IX. ve XI. yüzyıllar
arasında Türkistan'da Sir-Derya nehrinin Aral Gölüne döküldüğü yerde doğduğu,
Ürgeç Dede adında bir oğlu olduğu, Oğuz Türklerinden büyük saygı gördüğü, bu
bölgelerde hüküm süren Türk hakanlarına akıl hocalığı ve danışmanlık ettiği
destanlarından anlaşılmaktadır.
Dede Korkut'un Türkler
arasında, ağızdan ağıza, dilden dile dolaşan destan niteliğindeki hikâyeleri
XV. yüzyılda Akkoyunlu'lar devrinde Dede Korkut Kitabı adıyla bir kitapta
toplanmış, böylelikle sözden yazıya dökülmüştür. Destan derleyicisi, Dede Korkut
kitabının önsözünde Dede Korkut hakkında şu bilgileri verir ve onun ağzından şu
öğütlerde bulunur:
(Bayat Boyundan Korkut Ata
derler bir er ortaya çıktı. O kişi, Oğuz'un tam bilicisi idi. Ne derse olurdu.
Gaipten türlü haber söylerdi...)
(Korkut Ata Oğuz Kavminin
her müşkülünü hallederdi. Her ne iş olsa Korkut Ata'ya danışmayınca
yapmazlardı. Her ne ki buyursa kabul ederlerdi. Sözünü tutup tamam
ederlerdi...)
(Dede Korkut söylemiş:
Lapa lapa karlar yağsa yaza kalmaz, yapağılı yeşil çimen güze kalmaz. Eski
pamuk bez olmaz, eski düşman dost olmaz. Kara koç ata kıymayınca yol alınmaz,
kara çelik öz kılıcı çalmayınca hasım dönmez, er malına kıymayınca adı çıkmaz.
Kız anadan görmeyince öğüt almaz, oğul babadan görmeyince sofra çekmez. Oğul
babanın yerine yetişenidir, iki gözünün biridir. Devletli oğul olsa ocağının
korudur...)
(Dede Korkut bir daha
söylemiş: Sert yürürken cins bir ata nâmert yiğit binemez, binince binmese daha
iyi. Çalıp keser öz kılıcı nâmertler çalınca çalmasa daha iyi... Çala bilen
yiğide, ok'la kılıçtan bir çomak daha iyi. Konuğu olmayan kara evler yıkılsa
daha iyi... Atın yemediği acı otlar bitmese daha iyi. İnsanın içmediği acı
sular sızmasa daha iyi...)
Dede Korkut'un kitabında
on iki destan var. Bu destanlar, Türk dilinin en güzel örnekleri olduğu gibi,
Türk ruhuna, Türk düşüncesine ışık tutan en açık belgelerdir.
Dede Korkut, Oğuz
Türklerini, onların inanışlarını, yaşayışlarını, gelenek ve göreneklerini,
yiğitliklerini, sağlam karakteri ve ahlâkını, ruh enginliğini, saf, arı-duru
bir Türkçe ile dile getirir. Destanlarındaki şiirlerinde, çalınan kopuzların
kıvrak ritmi, yanık havası vardır.
Bamsı Beyrek Destanı'nda
Bey Beyrek’in ardından yavuklusu Banu Çiçek şöyle seslenir;
Vay al duvağımın sahibi,
Vay alnımın başımın umudu.
Vay şah yiğidim, şahbaz
yiğidim,
Doyuncaya dek yüzüne
bakamadığım
Han yiğit...
Göz açıp ta gördüğüm,
Gönül ile sevdiğim,
Bir yastığa baş koyduğum
Yolunda öldüğüm, kurban
olduğum
Can yiğit...
Dede Korkut destanlarının
kahramanları, iyiliği ve doğruluğu öğütler. Güçsüzlerin, çaresizlerin, her
zaman yanındadır. Hile-hurda bilmezler, tok sözlü, sözlerinin eridirler. Türk
milletinin birlik ve beraberliğini, millî dayanışmayı, el ele tutuşmayı telkin
eder.
Yüzyıllar boyu, heyecanla
okunan bu eserdeki destanlar, Doğu ve Orta Anadolu'da, çeşitli varyantları ile
yaşamıştır. Anadolu'nun birçok bölgelerinde, halk arasında söylenen, kuşaktan
kuşağa aktarılan hikâye ve destanlarda Dede Korkut'un izleri ve büyük etkileri
vardır.
Millî Destanımızın ana
kaynağı olan Dede Korkut Kitabı’nın bugün elde, biri Dresden'de, öteki
Vatikan'da olmak üzere, iki yazma nüshası vardır. Bu yazma eserlere dayanarak
Dede Korkut Kitabı, memleketimizde birkaç kez basıldığı gibi, birçok yabancı
memleketlerde çeşitli dillere de çevrilmiştir.